Χωρίς κατηγορία

Τα οφέλη του μακροχρόνιου θηλασμού

Γράφει η Γιαξή Παρασκευή, Μαία

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα ένας φυσικός ‘‘θησαυρός’’ που η φύση έχει προνοήσει ώστε να μην κοστίζει τίποτε! Ο λόγος για το πολύτιμο μητρικό γάλα που έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι ‘‘βάζει θεμέλια’’ για μια υγιή ζωή τόσο σε ό,τι αφορά το παιδί όσο και τη μητέρα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μετά τους έξι μήνες  δεν υπάρχει λόγος αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, όμως η επιστημονική αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά από σχετικές απαρχαιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις που έχουν παγιωθεί στην ελληνική κοινωνία, παρά τις αναρίθμητες σύγχρονες επιστημονικές αποδείξεις που τις αναιρούν.

Στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά οφέλη για την υγεία του παιδιού από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Στη συνέχεια ο ΠΟΥ προτείνει έναν συνδυασμό τροφών, υγρών και λήψης μητρικού γάλακτος ως την ηλικία των δυο ετών ‘‘ή και περισσότερο΄΄, ΄όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Παράλληλα,   σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού ή και για μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με την αμοιβαία επιθυμία μητέρας και παιδιού. Οι ειδικοί της Ακαδημίας τονίζουν μάλιστα ότι ‘‘δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στοιχεία που να δείχνουν ψυχολογικές ή αναπτυξιακές βλάβες από τον θηλασμό κατά το τρίτο έτος της ζωής ή και περισσότερο’’.

 

 

Υπάρχουν δέκα λόγοι για τους οποίους  ο μητρικός θηλασμός συνεχίζει να είναι ανεκτίμητος και αναντικατάστατος για ένα παιδί άνω τον έξι μηνών:

  1. Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού προστατεύει ακόμα περισσότερο μητέρα και παιδί από χρόνια σωματικά και ψυχικά νοσήματα. Όλες οι ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού είναι δοσοεξαρτώμενες.
  2. Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες συμβάλλει σημαντικά στη θρέψη του παιδιού.
  3. Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες συνεχίζει να χτίζει την άμυνα του παιδιού. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο κατά τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια της ζωής. Το μητρικό γάλα προσφέρει κατάλληλες ορμόνες, ένζυμα, αυξητικούς παράγοντες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αντισώματα, λεμφοκύτταρα.
  4. Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες προστατεύει άμεσα από τις λοιμώξεις της προσχολικής ηλικίας. Παράλληλα, αναπτύσσεται καλύτερη ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου, που αποτελεί , όπως δείχνουν όλα τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία, ‘‘δείκτη’’ μακροπρόθεσμης υγείας του οργανισμού.
  5. Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες προσφέρει άμεση συναισθηματική κάλυψη στο μικρό παιδί που ανοίγεται στο άγνωστο κόσμο.
  6. Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες κάνει πιο εύκολη την έναρξη στερεών τροφών και την εγκατάσταση πλούσιου διαιτολογίου.
  7. Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες δίνει περαιτέρω ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο IQ κατά 4-5 μονάδες σε σύγκριση με όσα δεν θηλάζουν.

 

  1. Ο μακροχρόνιος θηλασμός δημιουργεί παιδιά πιο ασφαλή και ανεξάρτητα σε βάθος χρόνου.
  2. Ο μακροχρόνιος θηλασμός προσφέρει ανείπωτη απόλαυση στη μητέρα και το παιδί.
  3. Ο μακροχρόνιος θηλασμός δημιουργεί φαινόμενο, οδηγώντας άλλες οικογένειες, αλλά και τις νέες γενιές, στο θηλασμό.  

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, δημοσιευμένη  στο Journal of Women’s Medicine που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.700 γυναικών ηλικίας 19- 50 ετών, δείχνει ότι οι γυναίκες που θηλάζουν για τουλάχιστον 12 μήνες στη διάρκεια της ζωής τους έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και των συνοδών διαταραχών, όπως η υπέρταση, το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.  «Tα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τα νεογέννητα και τα βρέφη είναι εδραιωμένα. Αυτή η μελέτη που δείχνει ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει τη μητέρα από το μεταβολικό σύνδρομο, προσθέτει μία ακόμη γραμμή στα οφέλη του θηλασμού για την υγεία της μητέρας», σημείωσε η Susan G. Kornstein, γιατρός και αρχισυντάκτρια στην επιθεώρηση Journal of Women’s Health, Εκτελεστική Διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Virginia και πρόεδρος της Ακαδημίας για την Υγεία της Γυναίκας.