Νέα μας

8 χρήσιμες συμβουλές για παιδιά επιλεκτικά με το φαγητό

Για πολλά παιδιά η εισαγωγή καινούργιων τροφών στη διατροφή τους – με καινούργιες υφές, μυρωδιές, γεύσεις – μπορεί να αποτελέσει μία τρομακτική εμπειρία.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε τις ηρωικές μάχες κατά τη διάρκεια του φαγητού; Κάνοντας τη διαδικασία πριν την πρώτη μπουκιά πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Ιστορίες
Διαβάζουμε για τις διατροφικές συνήθειες παιδιών από άλλες κουλτούρες και διηγούμαστε ιστορίες με παραδείγματα στα παιδιά μας. Επίσης μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαζί τους βίντεο μαγειρικής και να τα προτρέψουμε να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού.

Μυρωδιές
Η μυρωδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των τροφίμων. Παίζουμε παιχνίδια μυρωδιών, εκτός των γευμάτων τους, ώστε να έχουν μία πρώτη θετική εμπειρία μαζί τους. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάζα με μπαχαρικά και να μαντέψει το παιδί τις μυρωδιές ή να προσθέσουμε εκχύλισμα βανίλιας στις σαπουνόφουσκες. Μ’ αυτούς τους διασκεδαστικούς τρόπους το παιδί είναι πιο εξοικειωμένο με τη νέα μυρωδιά πριν την εισάγουμε στη διατροφή του.

Ο καλλιτέχνης που κρύβεται μέσα του
Δημιουργούμε μαζί του, με την χρήση τροφίμων. Η φράουλα κομμένη στη μέση μπορεί να λειτουργήσει σαν σφραγίδα σε σχήμα καρδιάς, ενώ η κατασκευή ενός κοσμήματος μπορεί να γίνει με σπάγκο και λίγο κοφτό μακαρονάκι ή ποπ-κορν.

Χρήση θετικών εκφράσεων
Χρησιμοποιούμε πιο θετικές εκφράσεις όπως «Το παιδί μου μαθαίνει να αγαπά καινούρια τρόφιμα» αντί για «Το παιδί μου είναι επιλεκτικό με το φαγητό» ή «Δεν το έχει δοκιμάσει αρκετές φορές» αντί για «Δεν του αρέσει». Μ’ αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουμε ότι οι προτιμήσεις του για τις τροφές μπορεί να αλλάξουν.

Κατάταξη τροφίμων ανά χρώμα
Ψιλοκόβουμε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα όπως ντομάτα, ακτινίδιο, σταφύλια κίτρινα και μαύρα. Τα ομαδοποιούμε ανά χρώμα λέγοντας δυνατά κάθε φορά το χρώμα. Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να αποδεχτεί τις νέες τροφές καθώς το βοηθάμε να επικεντρωθεί στο παιχνίδι και όχι στη δυσαρέσκεια που μπορεί να νιώσει για τις συγκεκριμένες τροφές.

Ονομασίες
Τι θα προτιμούσε ένα παιδί; Καρότα στον ατμό ή μαγικά πορτοκαλί κέρματα; Τα ευφάνταστα ονόματα μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή του παιδιού μας.

Αλλαγή ρόλων
Πολλά παιδιά λατρεύουν να είναι σταρ. Για παράδειγμα μπορούμε να τραβήξουμε βίντεο με το παιδί μας να προτρέπει το δικό του κοινό –που μπορεί να είναι ένα αδελφάκι, το κατοικίδιό μας, ο αγαπημένος του σούπερ ήρωας ή ακόμα και ένα λούτρινο παιχνιδάκι- να δοκιμάσει καινούργια τρόφιμα.

Λαχανόκηπος
Ο κήπος όχι μόνο αυξάνει τις γνώσεις των παιδιών για τη διαδικασία της παραγωγής αλλά αυξάνει και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή, οι λαχανόκηποι είναι ευχάριστοι και υπομονετικοί δάσκαλοι.

 

Άρθρο από: https://mathainodiatrofi.org