Νέα μαςΧωρίς κατηγορία

Θέσεις Θηλασμού

Από την φαρμακευτική εταιρεία ΚΙΤΕ HELLAS, αντιπρόσωπος της βρεφικής σειράς Lansinoh

Κλασική Στάση
Στην κλασική στάση, το κεφάλι του μωρού θα είναι στο εσωτερικό του αγκώνα σας και με τον πήχη και την παλάμη σας θα στηρίζετε τα ισχία του. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του να “βλέπει” τη δική σας.

Σταυρωτή Στάση
Στη σταυρωτή στάση, στηρίζετε το κεφάλι του μωρού π.χ. με το αριστερό χέρι, ενώ θηλάζετε από το δεξί στήθος. Η πλάτη του μωρού βρίσκεται κατά μήκος του πήχη σας. Το μωρό πρέπει να είνα γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του πρέπει να “βλέπει” την δική σας. Η παλάμη βρίσκεται στο πάνω μέρος της πλάτης του, δάχτυλα και ο αντίχειρας στον λαιμό του. O δείκτης στηρίζει τη βάση του κεφαλιού του, κάτω από το αυτί.

Στάση του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου
Τοποθετήστε τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού στην παλάμη σας και το σώμα του κατά μήκος του πήχη σας. Περάστε τα πόδια του μωρού κάτω από τη μασχάλη σας. Η μύτη και το πηγούνι του μωρού πρέπει να “βλέπουν” το στήθος σας. Οι ώμοι, ο λαιμός και η βάση του κεφαλιού του υποστηρίζονται από το χέρι σας, επιτρέποντας με το  αντίθετο χέρι να κρατάτε το στήθος, εάν χρειάζεται.

Ξαπλωτή Στάση
Πολλές μητέρες βρίσκουν την ξαπλωτή στάση ιδιαίτερα άνετη, ιδίως τη νύχτα ή μετά από καισαρική. Ξαπλώστε στο πλάι και τοποθετήστε το μωρό στο πλάι επίσης, έτσι ώστε η μύτη και το πηγούνι του να “βλέπουν” το στήθος σας και η κοιλιά του να είναι απέναντι από την δική σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια στην πλάτη σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε άνετα. Ένα μαξιλάρι ή κουβερτούλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πίσω από το μωρό σας για να είστε σίγουρες ότι θα παραμείνει στη θέση του χωρίς να απομακρυνθεί από το στήθος σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε το μωρό σας σε ευθεία για να το βοηθήσετε να πιάσει καλύτερα τη θηλή και το τάισμα να είναι ευκολότερο.
Ανεξαρτήτως της στάσης που θα θηλάσετε, φροντίστε το κεφάλι και το σώμα του μωρού σας να “βλέπουν” το στήθος σας. Βοηθήστε το να έρθει στο στήθος πρώτα με το πηγούνι, στοχεύοντας τη θηλή στο πάνω μέρος του στόματός του όταν το στόμα είναι καλά ανοιχτό. Το μωρό σας πρέπει να πιάσει ένα μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω με τη θηλή σας να προστατεύεται βαθιά στο πίσω μέρος του στόματός του.
Να θυμάστε πως ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Σε περίπτωση πληγωμένων θηλών, ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας. Στο μεταξύ, η Lansinoh HPA® Lanolin ή η Organic Nipple Balm, μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση και προστασία των θηλών σας, χωρίς να χρειάζεται να τις αφαιρέσετε πρίν το θηλασμό.

Πληγωμένες Θηλές
Ευαίσθητες θηλές
Πολλές μητέρες αναφέρουν πως οι θηλές τους είναι ευαίσθητες και ερεθισμένες στην αρχή. Μην πανικοβληθείτε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και σε εσάς. Είναι σύνηθες, το 80-95% των μαμάδων, να βιώσουν ερεθισμό στις θηλές σε ένα βαθμό. Συνήθως σχετίζεται με λάθος τοποθέτηση του μωρού κατά το θηλασμό, όταν το μωρό δεν πιάνει καλά τη θηλή. Η σωστή θέση είναι απαραίτητη για έναν επιτυχημένο θηλασμό. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα, ελάτε σε επαφή με τη μαία σας ή τον επαγγελματία υγείας. Επίσης μπορείτε να  επισκεφτείτε τη σελίδα μας και να ενημερωθείτε για τις διαφορετικές θέσεις μητρικού θηλασμού.
Στο μεταξύ η Lansinoh HPA® Λανολίνη μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και προστασία των τραυματισμένων θηλών. Είναι 100% φυσική και ασφαλής για το μωρό και τη μητέρα .Επίσης  είναι  η μοναδική στον κόσμο που χάρη στην καθαρότητά της φέρει σφραγίδα από τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρία. Πλεονέκτημα επίσης αποτελεί το ότι δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί πριν το θηλασμό, σε σύγκριση με άλλα παρόμοια προιόντα .
Ανακούφιση προβλημάτων στο στήθος
Είναι φυσικό το στήθος σας να μεγαλώσει, να βαρύνει και να είναι λίγο πιο ευαίσθητο όταν ξεκινήσει η παραγωγή περισσότερου γάλακτος. Κάποιες φορές η μεγάλη ποσότητα γάλακτος που παραμένει στο στήθος, μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο όταν το στήθος είναι βαρύ και πονάει. Εάν υπάρξει πρήξιμο, θηλάστε συχνά από αυτό το στήθος για να μπορέσει να αδειάσει. Σε περίπτωση που το στήθος είναι αρκετά γεμάτο ή η θηλή είναι επίπεδη, αντλείστε με το χέρι ή το θήλαστρο μικρή ποσότητα γάλακτος πριν το τάισμα ώστε να μαλακώσει το στήθος και η θηλή.  Χρησιμοποιείστε κρύες κομπρέσες όπως το 3 σε 1 TheraPearl Θεραπεία Στήθους μεταξύ των ταισμάτων ,για ανακούφιση από τον πόνο. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά υγρά και ξεκουράζεστε επαρκώς. Φροντίστε να φοράτε κατάλληλο υποστηρικτικό στηθόδεσμο.
Κάποιες γυναίκες θα βιώσουν απόφραξη των γαλακτοφόρων αδένων, όταν το στήθος δεν αδειάζει εντελώς κατά το θηλασμό. Αν κάποιος αδένας φράξει, ο μαστός θα είναι ζεστός, θα πονάει και θα είναι κόκκινος και σκληρός. Εάν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να θηλάζετε συχνά, από το στήθος που έχει επηρεαστεί καθώς θα βοηθήσει στην καλύτερη ροή του γάλακτος. Χρησιμοποιήστε τη ζεστή κομπρέσα TheraPearl – εύκολη στη χρήση, απλά την τοποθετείτε σε φούρνο μικροκυμάτων για μερικά λεπτά και την εφαρμόζετε στο αντίστοιχο σημείο. Σημαντικό είναι να φοράτε έναν καλό, χαλαρό, υποστηρικτικό στηθόδεσμο, κατά προτίμηση χωρίς μπανέλες, ώστε να μην πιέζεται το στήθος.
Κάποιες μητέρες μπορεί να παρουσιάσουν μαστίτιδα, που πολλές φορές οφείλεται στο ελλιπές άδειασμα του γάλακτος από το στήθος. Συμπτώματα που παρουσιάζονται: κόκκινο, πρησμένο στήθος, ζεστό και επώδυνο στο άγγιγμα, πυρετός. Σημαντικό είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε από το στήθος που έχει επηρεαστεί, να αντλείτε με το θήλαστρο εάν χρειάζεται και να βεβαιώνεστε ότι το στήθος σας έχει αδειάσει εντελώς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 3 σε 1 Therapearl Θεραπεία Στήθους  ζεστό και να χαλαρώσετε.
Εάν οι θηλές σας είναι επίπεδες και το μωρό σας δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή, χρειάζεται με απαλό τρόπο να την εξωθήσετε προς τα έξω. Το Latch Assist μπορεί να σας βοηθήσει.
Tips για την επούλωση των τραυματισμένων θηλών:
Τοποθέτηση : το μωρό σας θα πρέπει να πιάσει ένα μεγάλο μέρος του στήθους, με τη γλώσσα κάτω από τη θηλή.
Συχνό τάισμα. Ένα νεογέννητο χρειάζεται τάισμα 8-12 φορές μέσα στο 24ωρο.
Ταΐστε το μωρό σας από το στήθος που δεν είναι πληγωμένο, όταν το γάλα αρχίσει να ρέει αλλάξτε στήθος.
Αποφύγετε τα επιθέματα με πλαστική ενίσχυση που κρατούν τις θηλές υγρές.
Κρέμες που χρειάζεται να αφαιρεθούν πριν το θηλασμό πρέπει να αποφεύγονται, καθώς το τρίψιμο μπορεί να ερεθίσει περισσότερο τις ήδη τραυματισμένες θηλές.
Άλλες αιτίες που προκαλούν τραυματισμό στις θηλές τις πρώτες ημέρες
Πρήξιμο, Συμφόρηση– Εάν το στήθος σας είναι πολύ γεμάτο, μπορεί να δυσκολευτεί το μωρό σας να τοποθετηθεί σωστά πάνω του. Η άντληση μικρής ποσότητας γάλακτος πριν το τάισμα και το τάισμα κάθε δύο ώρες με μεγαλύτερο κενό τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει. Η συμφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.
Aγκυλογλωσσία – Η αγκυλογλωσσία μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι καλό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.
Σταματώντας την αναρρόφηση – Η αφαίρεση του μωρού σας από το στήθος χωρίς να σταματήσετε την αναρρόφηση μπορεί να να αυξήσει την πιθανότητα των πληγωμένων θηλών. Εάν χρειάζεται να απομακρύνετε το μωρό σας από το στήθος, σταματήστε την αναρρόφηση πρώτα βάζοντας το δάχτυλό σας ανάμεσα από τα ούλα.
Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το βίντεο που αφορά το μητρικό θηλασμό και το οποίο περιλαμβάνει συμβουλές και tips για έναν επιτυχημένο θηλασμό – η καλή τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του πόνου των πληγωμένων θηλών ώστε να τον απολαμβάνετε με άνεση.
Εάν παρατηρήσετε φλεγμονή στο στήθος, πιθανόν να έχετε φραγμένους γαλακτοφόρους αδένες – για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε τον οδηγό για την μαστίτιδα.