Χωρίς κατηγορία

Εγκυμοσύνη – Συμπτώματα και σημεία

O Μαιευτήρας – Χειρουργός
Γυναικολόγος,
Κος Χαράλαμπος Θεοφανάκης, μας μιλά για τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Μάθετε Μάθετε ποια είναι και τι πρέπει να προσέξετε ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή της γυναίκας. Ωστόσο, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των εγκύων δυσκολεύεται από έντονα συμπτώματα, ειδικά στην αρχή της κύησης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι πρωινές ναυτίες, οι έμετοι, οι κράμπες στην περιοχή της κοιλίας, τάση στους μαστούς, έντονες κεφαλαλγίες, αυξημένη κόπωση και υπνηλία.

  • Τα πρώτα σημάδια της κύησης κάνουν την εμφάνισή τους 4-6 εβδομάδες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Στην πλειοψηφία τους θυμίζουν τα συμπτώματα της περιόδου, δηλαδή κράμπες στην κοιλία, ήπιο οίδημα και πόνος στους μαστούς και καφεοειδείς κολπικές εκκρίσεις, που οφείλονται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο.

4η-6η εβδομάδα: πρωϊνές ναυτίες, κράμπες στην κοιλία, τάση στους μαστούς, καφεοειδείς κολπικές εκκρίσεις.

7η-10η εβδομάδα: συχνοί έμετοι, αυξημένο αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, κράμπες κοιλίας και τάση στους μαστούς.

11η-13η εβδομάδα: ήπια κατακράτηση υγρών, κυρίως στην κοιλία, κόπωση, υπνηλία, ζαλάδες.

Σε κάθε περίπτωση και επί εμμονής των συμπτωμάτων, θα πρέπει να συμβουλεύεστε την μαιευτική σας ομάδα, τον μαιευτήρα-γυναικολόγο και τη μαία σας για περαιτέρω οδηγίες.