Νέα μας

Διατροφή για τον πρώτο χρόνο ζωής : Εισαγωγή στερεών τροφών και υγεία

Πότε πρέπει ένα υγιές παιδί να ξεκινά τις στερεές τροφές;


Από το 2003, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ως ηλικία έναρξης στερεών τροφών τους έξι μήνες, αντί για τους τέσσερις. Ξεκινώντας τις στερεές τροφές στους έξι μήνες, δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην υγεία, και το μωρό έχει όλα τα οφέλη του θηλασμού για περισσότερο χρόνο.

Σε όλο τον κόσμο, οι γονείς αντιλαμβάνονται την έναρξη των τροφών ως δείγμα ωρίμανσης και ανάπτυξης του παιδιού τους και για το λόγο αυτό, μπαίνουν στον πειρασμό να την ξεκινούν νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό όμως να αντισταθούν σε αυτή την παρόρμηση γιατί ενέχει κινδύνους. Μπορεί το μωρό να μειώσει την κατανάλωση μητρικού γάλακτος, που είναι αυτό και μόνο που πραγματικά χρειάζεται για τους πρώτους έξι μήνες. Οτιδήποτε άλλο εισαχθεί στη διατροφή του μωρού πριν από τους έξι μήνες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μόλυνση, καθώς φαίνεται πως τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά είναι πιο υγιή από αυτά που δεν θηλάζουν.

Τι γίνεται με τα μωρά που ταΐζονται με φόρμουλα;
Ακόμα και τα μωρά που ταΐζονται με τεχνητό γάλα σε σκόνη, η πρώιμη έναρξη στερεών τροφών (πριν τους τέσσερις μήνες) αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η διάρροια, γι αυτό η νέα σύσταση του ΠΟΥ απευθύνεται σε όλα τα μωρά.

Έχουν αλλάξει οι πρακτικές από το 2003;
Πάρα πολύ, το 2003 το 95% των μωρών ξεκίνησαν τις στερεές τροφές περίπου στους τέσσερις μήνες. Το 2010, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 30%, με την πλειοψηφία των γονιών να ξεκινούν την εισαγωγή στερεών μεταξύ του πέμπτου και έκτου μήνα.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες με την εφαρμογή των νέων συστάσεων;
Οι ισχυρισμοί που είναι αντίθετοι με την καθυστέρηση της εισαγωγής στερεών τροφών μέχρι τους έξι μήνες, αναφέρονται στα εξής: ότι τα μωρά δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο, ότι η καθυστέρηση της επαφής με γεύσεις και υφές θα δημιουργήσει δυσκολίες στη διατροφή αργότερα και τέλος, ότι πρέπει να εισάγονται νωρίς (πριν τους έξι μήνες) οι στερεές τροφές για να αποφευχθεί η εμφάνιση τροφικών αλλεργιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να μπορούν να θεωρήσουν βάσιμες τις παραπάνω ανησυχίες. Συμπερασματικά, δεν χρειάζεται βιασύνη στην έναρξη στερεών τροφών. Αντιθέτως, η παράταση αυτή μέχρι τους έξι μήνες αυξάνει τη λήψη μητρικού γάλακτος.

                          Άρθρο από: https://mathainodiatrofi.org